Retete Salau

Salaul este un peste delicios si apreciat in bucataria romaneasca. Cu carnea sa alba si gustoasa, salaul poate fi preparat intr-o multime de feluri, satisfacand gusturile tuturor. In acest articol, vom explora cateva retete delicioase cu salau, de la cele clasice pana la cele mai inovatoare. Vei descoperi cum sa pregatesti salau la cuptor, inabusit sau chiar la gratar, obtinand preparate savuroase si sanatoase.

Salau la cuptor cu legume

Pentru aceasta reteta de salau la cuptor, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 bucati de salau
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • Sare si piper dupa gust
  • Patrunjel proaspat pentru decor

Preparare:

  1. Curata si spala salaul, apoi indeparteaza solzii.
  2. Taie legumele si usturoiul in felii subtiri.
  3. Asezoneaza salaul cu sare si piper, atat in interior, cat si pe exterior.
  4. Introduce salaul in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius si lasa-l sa se coaca timp de aproximativ 30 de minute.
  5. Adauga legumele taiate in tava alaturi de salau si mai lasa totul la cuptor pentru inca 15-20 de minute, pana cand legumele devin moi si salaul este perfect copt.
  6. Scoate tava din cuptor si presara patrunjel proaspat deasupra.
Vezi și:  Rețete cu Mascarpone: Delicii italienești de neignorat

Salaul la cuptor cu legume este gata de servit. Acest preparat este o optiune sanatoasa si plina de arome pentru o masa delicioasa in familie sau cu prietenii.

Salau inabusit cu sos de rosii

Aceasta reteta de salau inabusit este simpla, dar extrem de gustoasa. Iata de ce ingrediente ai nevoie:

  • 2 bucati de salau
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 400 g rosii decojite
  • 1 lingura de pasta de tomate
  • 1 lingura de zahar
  • Sare si piper dupa gust
  • Patrunjel proaspat pentru decor

Preparare:

  1. Curata si spala salaul, apoi indeparteaza solzii.
  2. Tai ceapa si usturoiul marunt.
  3. Incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie adanca si calieste ceapa si usturoiul pana devin aurii si aromate.
  4. Adauga rosiile decojite, pasta de tomate si zaharul in tigaie. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
  5. Lasa sosul sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, pana se ingroasa putin.
  6. Asezoneaza bucatile de salau cu sare si piper, apoi adauga-le in tigaie cu sosul de rosii.
  7. Acopera tigaia si lasa salaul sa se inabuse timp de aproximativ 10-15 minute, pana cand pestele devine fraged si se desface usor cu o furculita.
  8. Serveste salaul inabusit cu sos de rosii cald, decorat cu patrunjel proaspat.

Aceasta reteta de salau inabusit cu sos de rosii este perfecta pentru cineva care doreste o alternativa mai usoara si mai sanatoasa la preparatele prajite. Gustul bogat al sosului de rosii se imbina perfect cu carnea delicata a salaului.

Salau la gratar cu cartofi noi

Daca esti un fan al preparatelor de peste la gratar, aceasta reteta de salau cu cartofi noi te va incanta. Iata de ce ai nevoie:

  • 2 bucati de salau
  • 4 cartofi noi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Sucul de la o lamaie
  • Sare si piper dupa gust
  • Patrunjel proaspat pentru decor
Vezi și:  Rețete de Toba - Tradiții și Delicii Culinare

Preparare:

  1. Curata si spala salaul, apoi indeparteaza solzii.
  2. Taie cartofii noi in felii subtiri.
  3. Asezoneaza salaul cu sare, piper si sucul de lamaie. Lasati-l sa se marineze timp de 15-20 de minute.
  4. Incalzeste gratarul si unge-l cu ulei de masline.
  5. Grileaza salaul pe gratar timp de aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte, pana cand pestele este fraged si se desface usor cu o furculita.
  6. Intre timp, prajeste cartofii noi intr-o tigaie cu putin ulei de masline pana devin aurii si crocanti.
  7. Serveste salaul la gratar alaturi de cartofi noi prajiti, presarati cu patrunjel proaspat.

Aceasta reteta simpla de salau la gratar cu cartofi noi este ideala pentru o masa in aer liber sau o petrecere alaturi de familie si prieteni. Aromele proaspete ale salaului si textura crocanta a cartofilor noi vor incanta cu siguranta papilele gustative.

1. Pot folosi alte legume in reteta de salau la cuptor?

Da, poti adauga legumele preferate in reteta de salau la cuptor. De exemplu, poti folosi dovlecei, vinete sau ciuperci pentru a adauga mai multa savoare preparatului.

2. Pot folosi alt tip de peste in reteta de salau inabusit?

Desigur! Reteta de salau inabusit poate fi adaptata si cu alte tipuri de peste, cum ar fi bibanul sau somonul. Asigura-te doar sa ajustezi timpul de gatire in functie de grosimea fileurilor de peste.

3. Pot adauga alte condimente in reteta de salau la gratar?

Absolut! Poti sa experimentezi cu diferite condimente pentru a-ti personaliza preparatul. De exemplu, poti adauga ierburi aromatice precum cimbrul sau rozmarinul pentru a intensifica aromele.

4. Cum pot sti daca salaul este gatit corespunzator?

Salaul este gatit corespunzator atunci cand carnea este alba, se desface usor cu o furculita si este suculenta. De asemenea, pestele trebuie sa aiba o aroma placuta si sa se desprinda usor de pe oase.

Vezi și:  Rețete Mâncare de Mazăre de Post

5. Ce garnituri merg bine cu salaul?

Salaul se potriveste de minune cu garnituri precum orezul pilaf, cartofii la cuptor, legumele gratinate sau salata proaspata. Poti alege garnitura in functie de preferintele tale.

Acum ai la dispozitie cateva retete delicioase cu salau pe care le poti incerca acasa. Fie ca preferi salau la cuptor, inabusit sau la gratar, vei savura preparate gustoase si sanatoase. Bucura-te de aromele acestui peste minunat si pregateste-ti o masa de neuitat!

Vezi și:

Photo of author

Ani

Ani, pasionată de deserturi și cofetărie. Pe blogul ei vei găsi rețete minunate pentru copt prăjituri și prepararea deserturilor. De la delicioasele torturi la prăjiturile cu aromă divină, Ani îți dezvăluie secretele ei în bucătărie. Alătură-te călătoriei sale culinare și lasă-te răsfățat de aromele și savoarea deserturilor de neuitat. Bine ai venit pe blogul Ani despre cofetărie!

Lasă un comentariu