Retetele de paste cu ton sunt preparate delicioase si versatile, ideale pentru iubitorii de peste si paste. Tonul este o sursa bogata de proteine si acizi grasi omega-3, iar combinatia sa cu pastele creeaza o masa echilibrata si savuroasa. In acest articol, vom explora cateva retete delicioase de paste cu ton, de la cele simple si rapide la cele mai complexe si sofisticate.
Paste cu ton si sos de rosii
Pastele cu ton si sos de rosii sunt o optiune clasica si usor de preparat. Pentru aceasta reteta, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 250 de grame de paste (de preferat tip spaghetti sau linguine)
- 200 de grame de ton conservat in ulei
- 2 catei de usturoi, tocati
- 1 ceapa mica, tocata
- 400 de grame de rosii cuburi conservate sau sos de rosii
- Sare si piper dupa gust
- Patrunjel proaspat, tocat, pentru decor
Pentru preparare, fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. In timp ce pastele fierb, incalziti putin uleiul din conserva de ton intr-o tigaie. Adaugati usturoiul si ceapa tocata si caliti-le pana devin aurii.
Adaugati tonul scurs de ulei si amestecati-l cu usturoiul si ceapa. Adaugati sosul de rosii sau rosiile cuburi, sare si piper dupa gust. Lasati sosul sa fiarba la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, astfel incat aromele sa se combine.
Dupa ce pastele sunt fierte, scurgeti-le si adaugati-le in tigaie cu sosul de rosii si ton. Amestecati usor pana cand pastele sunt acoperite in intregime de sos. Serviti pastele calde, presarate cu patrunjel proaspat tocat pentru un plus de savoare.
Paste cu ton, mazare si lamaie
O alta reteta delicioasa de paste cu ton este cea cu mazare si lamaie. Aceasta combinatie adauga un gust proaspat si citric pastei si tonului. Iata ce ingrediente sunt necesare:
- 250 de grame de paste (de preferat tip fusilli sau penne)
- 200 de grame de ton conservat in apa sau ulei
- 1 cana de mazare congelata
- Coaja si zeama de la o lamaie
- 2 linguri de ulei de masline
- Sare si piper dupa gust
- Patrunjel proaspat, tocat, pentru decor
Pentru a pregati aceasta reteta, fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. In ultimele 2 minute de fierbere, adaugati mazarea congelata si lasati-o sa fiarba impreuna cu pastele. Dupa aceea, scurgeti pastele si mazarea.
Intr-o tigaie mare, incalziti uleiul de masline si adaugati tonul scurs de apa sau ulei. Lasati-l sa se incalzeasca putin si apoi adaugati coaja de lamaie si zeama de lamaie. Condimentati cu sare si piper dupa gust.
Adaugati pastele si mazarea in tigaie si amestecati-le cu tonul si sosul de lamaie. Asigurati-va ca pastele sunt acoperite uniform cu sosul. Gatiti timp de aproximativ 2-3 minute la foc mic, pana cand toate ingredientele se incalzesc bine.
Serviti pastele cu ton, mazare si lamaie calde, presarate cu patrunjel proaspat tocat pentru un aspect si un gust deosebit.
Paste cu ton, spanac si parmezan
O combinatie deosebita pentru pastele cu ton este adaugarea de spanac si parmezan. Aceasta reteta ofera o nota de prospetime si un plus de savoare. Iata ce ingrediente sunt necesare:
- 250 de grame de paste (de preferat tip farfalle sau conchiglie)
- 200 de grame de ton conservat in apa sau ulei
- 2 maini de frunze de spanac proaspat
- 2 catei de usturoi, tocati
- 3 linguri de ulei de masline
- 50 de grame de parmezan ras
- Sare si piper dupa gust
Pentru a pregati aceasta reteta, fierbeti pastele conform instructiunilor de pe ambalaj. In timp ce pastele fierb, incalziti uleiul de masline intr-o tigaie si adaugati usturoiul tocat. Caliti-l pana devine auriu si eliberaza aroma sa intensa.
Adaugati tonul scurs de apa sau ulei in tigaie si amestecati-l cu usturoiul. Lasati-l sa se incalzeasca putin, apoi adaugati frunzele de spanac proaspat. Gatiti-le pana se inmoaie si se micsoreaza in volum.
Cand pastele sunt fierte, scurgeti-le si adaugati-le in tigaia cu ton, usturoi si spanac. Amestecati-le bine pentru a se combina toate aromele. Condimentati cu sare si piper dupa gust.
Transferati pastele cu ton, spanac si usturoi intr-un vas de servire si presarati parmezanul ras deasupra. Acesta seva topi usor datorita caldurii pastelor. Serviti pastele calde, astfel incat parmezanul sa fie auriu si crocant.
Cat de sanatoase sunt retetele de paste cu ton?
Retetele de paste cu ton pot fi o optiune sanatoasa, deoarece tonul este o sursa excelenta de proteine si acizi grasi omega-3, care sunt benefici pentru sanatatea inimii si a creierului. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti la continutul de sodiu din tonul conservat. Este recomandat sa alegeti ton conservat in apa sau sa scurgeti tonul conservat in ulei pentru a reduce aportul de sodiu.
Pot folosi alte tipuri de paste in retetele cu ton?
Absolut! Retetele de paste cu ton pot fi adaptate in functie de preferintele si disponibilitatea pastelor. Puteti incerca diferite forme de paste, cum ar fi spaghetti, penne, fusilli sau conchiglie. Fiecare tip de pasta va adauga o textura si o experienta culinara unica retetelor dumneavoastra.
Cum pot pastra retetele de paste cu ton pentru a le savura a doua zi?
Daca doriti sa pastrati retetele de paste cu ton pentru a le savura a doua zi, este recomandat sa le depozitati in recipiente inchise ermetic in frigider. Astfel, pastele si tonul se vor mentine proaspete. Pentru a reincalzi pastele, puteti adauga putin ulei de masline intr-o tigaie si gati pastele la foc mic pana se incalzesc bine. Asigurati-va ca le amestecati pentru a se incalzi uniform.
Pot inlocui tonul conservat cu ton proaspat in retetele de paste?
Da, puteti inlocui tonul conservat cu ton proaspat in retetele de paste. Tonul proaspat va adauga un gust si o textura diferita preparatului final. In cazul tonului proaspat, este recomandat sa-l gatiti separat inainte de a-l adauga in paste. Gatiti-l pe gratar, la cuptor sau in tigaie pana devine fraged si suculent. Apoi, adaugati-l la paste pentru a obtine o reteta savuroasa si proaspata.
Vezi și: